Korisni saveti 

Gljivarskog druššstva Valjevo

Sušenje pecuraka

Prva strana O Drustvu Dani gljiva Saveti Vesti

.

Jestive pecurke

  Sakupljanje

  Susenje

  Salamurenje

  Mariniranje

  Recepti


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sušenje je najstariji i najjednostavniji način za konzervaciju gljiva i tom metodom se iz gljiva ostranjuje veća količina vode koja inače čini i do 95% ukupne mase. Sušenje se može vršiti na suncu, u zagrejanim ili promajnim prostorijama i u namenskim sušarama, i to tako što se gljive razastru na novinski papir, tkaninu ili mrežu, ili što se gljive nanižu na konac. Suše se sve vrste jestivih i uslovno jestivih gljiva, osim onih sa mlečnim sokom. Važno je znati da sa sušenjem gljive delimično gube miris i ukus, mada se kod pojedinih vrsta miris pojačava. Osušene gljive se čuvaju u hladnjačama, ili se stavljaju u najlonske vreće i zamrzavaju na 48 sati, kao bi se uništile larve, ako ih ima.

Pre sušenja gljive treba očistiti i odstraniti im oštećenje delove, pa se seku na kriške debljine 5 mm (kod vrganja postoje dva tipa rezanja, vertikalni rezovi, na kriške sa poprečnim presekom, i režnjevi na kriške, veličine 3 do 5 santimetara). Ovako pripremljene gljive se polažu na lesove ili druge, improvizovane podloge pa se drže na promajnom ili osunčanom mestu. Poželjno je da se gljive prekriju gayom (kako bi se zaštitile od insekata) i da se obrću i mešaju (kako bi se što ravnomernije sušile). Sušenje na ovaj način traje nekolko dana, i zato je potrebno da se gljive tokom noći unose u prostoriju, ili prekriju nekom tkaninom (kako bi se zaštitile od rose).

Pored toga što se gljive mogu sušiti na otvorenom, mogu se sušiti i u pećnici, odnosno rerni, predhodno zagrejanoj na 30 do 40 stepeni. Tokom sušenja vrata pećnice se drže otvorena. Posle 2 sata gljive se vade iz pećnice, drže 15 minuta na vazduhu, pa ponovo vraćaju u pećnicu. Ceo proces sušenja traje oko 5 sati, ali je važno paziti da temperatura u pećnici nipošto nepredje 60 stepeni..

Mesnate vrste gljiva, poput vrganja, poželjno je pre sušenja potopiti u vrelu vodu. Pripremljene gljive se stave u cediljku i nekoliko minuta drže potopljene u proključaloj, slanoj vodi (na 4 litra vode 1 kašika soli). Posle toga se gljive prespu u drugu posudu i preliju zakišeljenom, slanom proključalom vodom (na 1 litar vode, pola kašike soli i 1 kašika sirćeta). Gljive se ostave da u vodi odstoje oko pola sata. Potom se ocede i ostave da se suše na sobnoj temperaturi. Posle dva dana potrebno je gljive dosušiti i pećnici, na temperaturi od 50 stepeni.