Korisni saveti 

Gljivarskog drustva Valjevo

Recepti za jela sa pecurkama

Prva strana O Drustvu Dani gljiva Saveti Vesti

 

Jestive pecurke

  Sakupljanje

  Susenje

  Salamurenje

  Mariniranje

  Recepti


 

.

GLJIVE U HLEBU

1 kg. gljiva; vekna bajatog hleba; 1 cen belog luka; 4 jajeta; 2 dl. kisele pavlake; 3-4 kasike parmezana; ulje, biber, so

Okrugloj vekni bajatog hleba odsecemo gornji deo, izdubimo sredinu da zidovi ostanu debeli oko 2 cm. i spolja i iznutra premazemo rastopljenim maslacem, pa stavimo u zagrejanu pecnicu nekoliko minuta. Operemo i ocistimo gljive, osusimo ih i isecemo na listice. Na dobro zagrejanom ulju proprzimo naseckani luk, dodamo gljive, posolimo, pobiberimo i pospemo seckanim persunom. Sklonimo sa vatre. Umutimo jaja i pavlaku, dodamo parmezan, so, biber i prelijemo gljive. Brzo izmesamo, masu sipamo u hleb i sve zapecemo u pecnici.

 

GLJIVE SA SIROM

300 gr. gljiva; 200 gr. ementalera; par listova celera; timijan; sok od limuna; ulje, so, biber

Ociscene, oprane i iseckane gljive barimo, dok neomeksaju. Seckan celer, so, biber, sok od limuna, timijan, ulje i strugani ementaler dobro izmesamo i prelijemo po gljivama. Jelo se priprema neposredno pred sluzenje.

 

KUVANE GLJIVE

500 gr. gljiva; 50 gr. maslaca; 1 kasicica brasna; 1/2 dl. ulja; 1 glavica luka; supa od mesa; so, biber, parmezan

Gljive ocistimo i ostavimo ih cele, osim velikih primeraka. Dinstamo ih u 2-3 dl. uzavrele vode; dodamo ulje, maslac, seckani luk, seckani persun, so, biber i sve dobro promesamo pa dodamo brasno i lagano dinstamo oko 20 min. dodajuci postepeno supu od mesa. Na kraju, pred samo sluzenje jelo pospemo ribanim parmezanom.

 

GLJIVE NA PROVANSALSKI NACIN

500 gr. gljiva; 1 kasika zeleni; 3 cena belog luka; Pola case ulja; limunov sok; so po zelji; biber u zrnu po zelji

Gljive ocistimo i izrezemo na sitne kockice. Napravimo preliv od ulja, soli, bibera i celih cena belog luka, prelijemo njime gljive i sve ostavimo da odstoji vise sati, pri cemu nekoliko puta promesamo. Zatim izvadimo gljive, procedimo ih, preliv zagrejemo u tiganju, ponovo dodamo gljive i nastavimo dinstanje 20 min. pri cemu stalno mesamo. Pred kraj, dodamo zelen i limunov sok.

 

KINESKI LONAC

400 gr. gljiv; 400 gr. govedine; 100 gr. luka; 1 casa supe; 1 kasika soje; 100 gr. svezeg kupusa ;2 kasike ulja; so, biber po ukusu

Gljive ocistimo i izrezemo na sitne kockice. Meso izrezemo na kockice. Luk i kupus iseckamo kao za salatu. U loncu zagrejemo ulje i przimo meso oko 5 min. Zatim dodamo kupus, luk, gljive, supu i soju. Sve kuvamo oko pola sata, posolimo, pobiberimo i sluzimo.

 

KROMPIR PUNJEN GLJIVAMA

300 gr. gljiva; 4 veca krompira; 200 gr. majoneza; 1 soljica vinskog sirceta; sok od limuna; zrno karanfilica; so, biber u zrnu

U sud sipamo 3 case vode, sirce, karanfilic, nekoliko zrna bibera, so i stavimo da provri. Kada pocne da vri, dodamo iseckane gljive i kuvamo sve 3 min. pa ih izvadimo i ocedimo. Skuvamo krompire u ljusci, tako da ostanu cvrsti. Ohladimo ih, oljustimo i izdubimo im sredinu. Izmesamo majonez sa sokom od limuna, dodamo mu gljive, promesamo i tom masom napunimo krompire. Ostavimo  u hladnjaku do serviranja.

 

PAPRIKAS OD GLJIVA

300 gr. gljiva; 1 glavica crnog luka; 1 kasika brasna; ; 2 paradajza; 2 sveze paprike; ulje, so, biber

Na ulju proprzimo sitno secen crni luk, pa gljive, seceni paradajz i paprike. Posolimo, pobiberimo, i pospemo kasikom brasna. Nalijemo vodom da ogrezne i dinstamo dok ne omeksa. Na kraju dodamo seceni persunov list.

 

DINSTANE GLJIVE

1 kgr. gljiva; 1 casa ulja; 2 glavice crnog luka; 2 kasike zeleni; 3 cena belog luka; 1 kasika brasna; 1 kockica supe; 2 jajeta; so, biber po ukusu

Gljive ocistimo i izrezemo na sitne kockice. Na zagrejanom ulju przimo luk dok ne porumeni, dodamo beli luk i dinstamo. Dodamo malo soli u pripremljene gljive i dinstamo dok ne omeksaju. Dodamo malo brasna, kocku supe i sve zajedno kuvamo Jaja umutimo i dodamo u smesu. Dodamo zelen i sve promesamo. Sluzimo uz baren pirinac ili pecene krompire.

 

GRASAK SA GLJIVAMA

120 gr. Gljiva; 600 gr. graska u zrnu; 50 gr. ulja; kasika persunovog lista; kasika mirodjije; 1 dl. pavlake; 1 glavica crnog luka; biber, so

Na zagrejanom ulju i vodi dinstamo grasak, dok ne omeksa. Na ulju proprzimo seckani luk, oprane i iseckane gljive i dinstamo da omeksaju. Kada je grasak skoro gotov, pomesamo ga sa gljivama, poso limo, pobiberimo i jos dinstamo. Pre sluzenja, dodamo jos seckani persunov list, seckanu mirodjiju i pavlaku.

 

KRMENADLE SA GLJIVAMA

500 gr. gljiva; 4 krmenadle; 1 kasika brasna; 1 kasicica karija; 4 kasike ulja 3 glavice crnog luka 3 glavice crnog luka; so, biber

Krmenadle operemo i malo izlupamo, uvaljamo ih u mesavinu brasna, karija, soli i bibera, pa ih proprzimo na ulju po 2 min. sa svake strane. Przene krmenadle stavimo u vatrostalni sud, preko njih stavimo ociscen, opran, tanko iseckan crni luk, sitno secene gljive i dinstamo u poklopljenom sudu. Pred kraj dodamo pavlaku i sve jos malo dinstamo

 

PILETINA U UMAKU OD GLJIVA

250 gr. gljiva; ; 1 osrednje pile; 1 glavica crnog luka; 1 kasika brasna; 1/2 veze mirodjije casa belog vina ulje, so

Pile isecemo na vece komade i svaki proprzimo kratko na ulju. Na istom ulju, zatim prodinstamo sitno seceni luk, dodamo ociscene, oprane i isec kane gljive, posolimo i prodinstamo. Dodamo brasno, seckanu mirodjiju i umak razredimo vinom, pomesanim sa vodom. Umak ostavimo da jednom prokljuca, u njega stavimo komade mesa i sve dinstamo na tihoj vatri dok meso ne omeksa. Ako treba, tokom dinstanja dolivamo vodu.

 

SALATA OD GLJIVA

500 gr. gljiva; 3 cena belog luka; persunov list; ulje, so, biber, sirce

Ociscene i dobro oprane gljive skuvamo u posoljenoj vodi. Ocedjene gljive isecemo na tanke listice i stavimo ih u ciniju za salatu. Zatim ih prelijemo uljem i sircetom, po ukusu posolimo i pobiberimo. Pre sluzenja u salatu umesamo izgnjeceni  beli luk i seckan persunov list.

 

SVEDSKA SALATA OD GLJIVA

500 gr. gljiva; 200 gr. sunke; 4 kisele jabuke; 100 gr. crnih maslinki; 3 kisela krastavcica; 1 kasicica secera; so, beli biber, majonez

Oprane gljive kuvamo da omeksaju. Ociscene jabuke narendamo, a sunku, krastavcice i kuvane gljive sitno iseckamo. Sve sastavimo i dodamo polovinu maslinki. Sipamo dosta bibera i posolimo. Dobro izmesamo uz dodavanje majoneza. Salatu ukrasimo preostalim maslinkama i ostavimo u hladnjaku do sluzenja.

 

HLADNO PREDJELO  OD GLJIVA

250 gr. gljiva; 2 cena belog luka; 2 jajeta; persunov list; so, biber, ulje, sirce

 Gljive ocistimo, operemo i isecemo na krupne komade. Sav luk sitno isecemo i zajedno sa gljivama kuvamo na pari. Kada sve omeksa, sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi. Jaja tvrdo skuvamo i oljustimo. U ciniju stavimo gljive sa lukom, jedno jaje isecemo na kriske, a drugo izgnjecimo i dodamo ga gljivama. Zacinimo uljem, sircetom, posolimo pobiberimo i dodamo seckani persunov list. Jelo ukrasimo kriskama jajeta.

 

SUPA OD GLJIVA

500 gr. gljiva; 10 dl. supe od mesa; 50 gr. slanine; 1 dl. Ulja; kasicica seck. persuna; 2 kasicice maslaca; ribani parmezan; 1 jaje; so, biber

Gljive ocistimo i izrezemo na rezance. Na polovini ulja i maslaca proprzimo iseckanu slaninu i persun, dodamo gljive, so, biber, pa dinstamo na tihoj vatri dok ne uvri. Zatim dodamo vrucu supu od mesa i kuvamo sve jos nekoliko minuta. Na kraju, jaje pomesamo sa dosta parmezana i uz stalno mesanje, dodamo u supu.

 

KREM-CORBA OD GLJIVA

250 gr. gljiva; 150 gr. paradajza; 100 gr. Hleba; 1 glavica crnog luka; 2 dl. kisele pavlake; 3 zumanceta; pola veze mirodjije; so, biber, ulje

Na ulju proprzimo seckani luk; kada postane staklast, dodamo isecen paradajz i dinstamo uz mesanje. Gljive operemo, isecemo na listice i dodamo paradajzu. Nalijemo toplom vodom, po ukusu posolimo i pobiberimo, pa kuvamo oko pola sata. Posebno umutimo pavlaku, zumanca i mirodjiju i kada je corba gotova, izmaknemo je sa vatre i zacinimo Hleb isecemo na kockice, proprzimo na ulju i u svaki tanjir stavimo po krisku przenog hleba, prelijemo corbom i sluzimo odmah.

 

CORBA OD KROMPIRA I GLJIVA

200 gr. Gljiva; 500 gr. krompira; 1 sargarepa; 3 kasike ulja; 1 glavica crnog luka; 1/2 dl. kisele pavlake; 1/2 veze pers. lista; so, biber

Krompir i sargarepu oljustimo, operemo i presecemo na pola, odnosno na kolutove; stavimo u vrelu vodu, posolimo i kuvamo da omeksaju, pa sve propasiramo. Na zagrejanom ulju dinstamo seckani luk, dodamo gljive isecene na listice, pa jos dinstamo da omeksaju. Dodamo pasirani krompir, posolimo, pobiberimo i ostavimo da jos jednom prokljuca. Na kraju, dodamo pavlaku i seckani persunov list.

  PRIJATNO