SHAPE, Mons, 17 decembar 1998

                               SHAPE - Supreme Headquarters Allied Powers Europe

 

     Velika konferencijska, betonska, ratna sala Vrhovne komande NATO-a tri sprata ispod zemlje, sa zidovima u koje su ugradjeni elektronski ometaci radi sprecavanja prisluskivanja bila je puna generala i admirala, koji su zauzeli mesta za desetometarskim mahagonij stolom iza male govornice sa leve strane. Pozadi su vec posedali pomocnici i sekretari sa pripremljenim dokumentima, fasciklama i slajdovima. Visoki oficiri  medjusobno su prijateljski cavrljali: komnadant Komande za specijalne operacije general Peter Shoomaker, vrhovni komandant Atlantika admiral Harold Gehman, komandant Juzne komande general Charles Wilhelm, zamenik vrhovnog komandanta NATO-a general Sir Jeremy MacKenzie, komandant Juznog krila NATO-a admiral Thomas Lopez, komandant vazduhoplovnih snaga NATO-a za juznu Evropu general Michael Short, generali Garry Trexler, Timothy Peppe i Scott Van Cleef iz komande 16. vazduhoplovnih snaga i 5. taktickih zajednickih vazduhoplovnih snaga u Vicenci i 31. lovackog vinga u Avianu...

    Zamor je naglo utihnuo i svi su ustali kada su usli generalni sekretar Havier Solana, predsedavajuci Vojnog komiteta, nemacki general Klaus Naumann i generali Clark i Shelton. Solana je klimno glavom prema Clarku.

   -Gospodo, Predsednik je naredio da od danas pocinje odbrojavanje do starta operacije Milosrdni andjeo. Neki ovde znaju, a neki ce sada saznati, radi se o udarima po ciljevima u Jugoslaviji zbog situacije na Kosovu. Detalje ce vam izneti general Short! Michael!

    General-potpukovnik Michael Short, mrsavi i polucelavi komandant vazduhoplovnih NATO snaga za Juznu Evropu, osetio je na sebi desetine ispitivacjih pogleda, dok je podesavao bezicnu kontrlu nad dijaprojektorom i osvetljenjem u maloj govornici.

 

                                           Svaki dan ce biti dopunjavano